Tehát tény amit kaptunk: „Technológiai világújdonságot mutatott be az AImotive, a HERE és a Vodafone. Az együttműködés eredménye egy olyan önvezető-parkolórendszer, amely mélygarázsokban működik. A skálázható ADAS rendszert (Advanced Driver Assistance System – vezetéstámogató rendszer) a három cég különböző szakterületen dolgozó munkatársai közösen alakították ki. A rendszer beltéri térképekkel és IoT megoldásokkal biztosítja a gyors és automata parkolást.”

van egy relatív régi rendszer:

a térképrendszer szinten régi rendszer, de a lényegi része az a Vodafone szerint, hogy ez így egyszerre működik.

röviden 3 dolgot pakoltak egybe s így talán már világújdonság ám legyen, van benne valami! Az autógyártók kapkodni fognak-e utána ez már más kérdés hiszen minden autóscégnek van önvezető és parkoló rendszere fejlesztés valamilyen fázisában! De kapós lesz-e ez a rendszer azért így elsőre nehéz kijelenteni, fő az optimizmus részükről.

Nézzük a költségeket:

Az autóba építendő eszköz költsége pár száz euró (ezt állították pontos költség nem meghatározható), na akkor ott a Vodafone rendszere (ami jó ideje működik s tényleg jó) a parkolási rendszer ami vegyünk 5 évre kb.: 50 euró/db. Ha van egy parkolóház vegyük 500 autóval az a parkolós cégnek egy egyszeri 25.000 eurós beruházás ami kb.: 8.000.000 ft ami ha jól számoljuk akkor kb.: 1 hónap alatt behozza a parkolóház költségét amennyiben bérleti konstrukcióban adja ki a cég a parkolóhelyet. De ha óradíjas parkolást vesszük akkor kb.: 10-15 nap alatt megtérül ez a költség tehát utána már tiszta haszon mondhatnánk.

Térjünk vissza az autó kérdéshez ha pár száz eurós költség kinek éri meg kinek nem. Egy autógyártó cég már 1-2 euró miatt is próbál csökkenteni a nyereség miatt, hogy miért is ruházna be ennek a többszörösét az már kétséges.

Itt merül fel egy kérdés: megéri e befektetni ebbe 4-5 éven belül?

Erre ugye rendszert kell kiépíteni tehát idő és pénz. De nem fog az autó mindenütt magától parkolni csak ott ahol lesz ilyen rendszer van. Jelenleg egy ilyen rendszer sincsen de tudjuk el kell kezdeni valahol.

Itt a közlemény tessék olvasni

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

Technológiai világújdonságot mutatott be az AImotive, a HERE és a Vodafone.

  • Az együttműködés eredménye egy olyan önvezető-parkolórendszer, amely mélygarázsokban működik
  • A skálázható ADAS rendszert (Advanced Driver Assistance System – vezetéstámogató rendszer) a három cég különböző szakterületen dolgozó munkatársai közösen alakították ki
  • A rendszer beltéri térképekkel és IoT megoldásokkal biztosítja a gyors és automata parkolást

Az AImotive, a HERE Technologies és a Vodafone Magyarország bejelentették, hogy kilenc hónapos együttműködésük eredményeképpen skálázható automata parkolási megoldást hoztak létre.

Az együttműködés eredménye egy kereskedelmi szempontból is életképes, automata parkolási rendszer. A prototípus járművek olyan technológiai megoldást mutatnak be, amelyet autógyártók és autóipari beszállítók használhatnak majd.

A kísérleti autók Budapest több mélygarázsában képesek emberi beavatkozás nélkül szabad helyet keresni és biztonságosan leparkolni. Az automatizált vezetési funkciókat az AImotive aiDrive AI-alapú szoftvere biztosítja, amelyet több nemzetközi autóipari szereplővel együtt dolgozva fejleszt a magyar cég. A HERE Technologies a mélygarázsok térképét készítette. A Vodafone parkolószenzorai, amelyek a parkolóhelyek foglaltságát jelzik a rendszernek, a szolgáltató Keskenysávú-IoT (NB-IoT) hálózatán keresztül kommunikálnak.

A térképeket, beleértve a parkolóhely-információkat, a Vodafone mobilhálózatán keresztül tölti le az autó szoftvere a mélygarázsok bejáratánál. Ennek köszönhetően a térképek mindig naprakészek, és a sofőrök még kiszállás előtt megtudhatják, hogy járművük hol fog parkolni. A járműveket az aiDrive a beérkező szenzoradatok alapján a szabad parkolóhelyeket és a térképet felhasználva vezeti a mélygarázsban, és új helyet keres, ha az eredetileg kiválasztott parkolót útközben elfoglalták.

“Egy ilyen automata parkolósofőrrel a vezetőknek nem kell üres parkolóhelyek keresésére pazarolni az idejüket. Ráadásul a rendkívül pontos rendszernek köszönhetően sokkal közelebb állhatnak egymáshoz az autók, így több jármű férhet el ugyanabban a mélygarázsban,” hangsúlyozta Kovács Péter, az AImotive termékekért felelős vezetője. “Az automata parkolásra skálázható és megfizethető megoldást találni rendkívül fontos lépés az önvezetés irányába.”

“Számtalan előnye lehet a vezetéknélküli kommunikációnak az autóiparban, és a vezetés-automatizálás ilyen módja csak egy példa. Több sikeres kültéri okosparkolással kapcsolatos projekt után ez a fejlesztés lehetőséget adott arra, hogy az NB-IoT megoldásainkat mélygarázsokban tegyük próbára. Így rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjthettünk a jövő közlekedéséről még az 5G technológiák elterjedése előtt.” nyilatkozta Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese.

„A forgalmi torlódások és a kevés parkolóhely a legfontosabb problémák közé tartoznak, amelyekkel a belvárosokban manapság szembesülünk” – mondta Knuth Sexauer, a HERE Technologies szenior értékesítési igazgatója. „Ez a megoldás jól szemlélteti a szakmai partnerségben rejlő együttműködés erejét, amelynek segítségével komoly problémákat oldhatunk meg és a technológiát az életminőségünk javítására használhatjuk.”

Related Post